Een wandelrugzak passen
Weet je nog niet welke rugzak je nodig hebben, dan nodigen we je van harte uit in ons adviescentrum. In het centraal gelegen Scherpenzeel ben je van harte welkom om een rugzak te komen passen.
Waarschijnlijk heb je al wel een idee waar je de rugzak voor gaat gebruiken. Je hebt misschien ook al inspiratie opgedaan in onze webshop, of op andere plekken. De volgende stap is te bedenken hoeveel spullen je mee gaat nemen. Misschien heb je al een paklijst gemaakt en anders is het goed om daar alvast over na te denken voor je een rugzak koopt.
Voor welke wandelactiviteiten hebben wij rugzakken?
Bij Wandelsportwereld kun je het beste terecht voor rugzakken tot een volume van zo'n 35 liter. Daaronder hebben wij een ruime selectie van daypacks en rugzakken beschikbaar. Dat betekent dat je bij ons terecht kunt voor eenvoudige dagtochten tot en met een lichte huttentocht. Ga je een sportieve wandeluitdaging aan dan wil je het liefst zo licht mogelijk bepakt op pad.
Je vindt in ons assortiment daypacks vanaf 8 liter. Rugzakken tussen de 15 en 20 liter zijn populair bij veel wandelaars van langere afstanden. Wil je ruimer bepakt op stap dan zijn er ook genoeg mogelijkheden tussen de 20m en de 30 liter. Los daarvan moeten we ook de heuptassen nog even genoemd hebben.
Voor wandelaars die liever hun rug vrijhouden en graag zo minimaal bepakt mogelijk op pad gaan.Heb je nog vragen over welk type rugzak het beste bij je past, neem dan vooral even contact met ons op.
Een rugzak passen
Kleding
Probeer een rugzak te passen met de kleding die je ook verwacht te dragen wanneer je de rugzak gaat gebruiken. Zorg dat er voldoende stelruimte overblijft om zowel met minder als met meer kleding te kunnen wandelen.
Meten
Het is allereerst belangrijk een rugzak te vinden die past bij de lengte van je rug. Er zijn op Youtube verschillende filmpjes te vinden over het meten van je rug voor een rugzak. Kort gezegd komt het hierop neer.
Zet je handen in je zij. Je handen leunen dan op het heupbot. Automatisch wijzen je duimen dan naar elkaar achter je rug. Trek een (denkbeeldige) lijn van duim tot duim. In het midden van deze lijn, op je rugwervel, is waar je begint met meten. Hiervoor gebruik je een meetlint en het is natuurlijk handig als iemand je hier even bij helpt. Meet vanaf het beginpunt tot aan de wervel in je nek die het meest opvalt als je je hoofd voorover buigt. Dit is de ruglengte waarmee rugzakfabrikanten de ruglengte van de rugzak aanduiden.
Sommige type rugzakken zijn verkrijgbaar in meerdere ruglengtes, of hebben een verstelbaar rugpand.
Gewicht toevoegen
Heb je een geschikte maat gevonden, zorg dan voor wat gewicht in je rugzak. Het fijnst is natuurlijk als je al weet hoeveel gewicht je ongeveer gaat meedragen in je rugzak. Kom je in de winkel passen, dan zorgen wij dat je kunt testen met wat ballast en proberen we zo het gewicht te simuleren dat jij straks gaat meedragen op je wandeling.
Heupgordel en schouderbanden instellen
Maak nu de schouderbanden en heupband lekker los en hang de rugzak om. Sommige rugzakken voor lichtere bepakking hebben geen heupgordel, maar zijn alleen uitgevoerd met slingerbandjes. In dit geval span je eerst de schouderbanden aan.
Bij rugzakken met heupgordel trek je juist eerst de heupgordel aan. De heupgordel draagt het grootste deel van de last en het dus erg belangrijk dat deze comfortabel zit. Zit de heupgordel goed dan controleer je of de framelengte klopt. Het frame mag zo'n 5cm boven je schouders uitsteken.
Trek daarna de schouderbanden aan. Deze mogen best strak zitten, maar het moet niet oncomfortabel voelen.
Heb je een rugzak met heupgordel dan dienen de schouderbanden er vooral voor om de tas in balans te houden. Zo'n 20-30% van de last wordt gedragen op de schouders. Tijdens een lange wandeling kun je ook nog een beetje spelen met de aanspanning van heupgordel en schouderbanden om zo even de last wat anders te verdelen.
Stel nu de loadlifters in. Deze zitten ideaal als ze in een hoek van ongeveer 45° gericht staan. Met de loadlifter zorg je ervoor dat de lading wat dichter op de rug komt te zitten, waardoor je minder naar achteren zult hellen. Wandel je in de bergen dan kun je bergop de loadlifters nog wat strakker aantrekken, en bergaf juist wat losser maken. Zo kun je het zwaartepunt wat aanpassen om gemakkelijker te lopen.
Maak als laatste de borstband vast. Deze is vooral om de schouderbanden op de juiste plek te houden en helpt ook voorkomen dat je schouders naar achteren trekken. Je hoeft de borstband niet strak te trekken. Losjes bovenop de borst is goed. De hoogte is vaak instelbaar en wist je al dat de sluiting van de borstband vaak voorzien is van een fluitje voor noodgevallen?
Nu je rugzak is afgesteld is het goed om even een rondje te lopen. Zit je rugzak comfortabel? Probeer eventueel nog wat in te stellen met de banden tot hij lekker zit. Is je rugzak voorzien van compressieriemen aan de zijkant, trek deze dan aan. Je zorgt er zo voor dat de bepakking zo dicht mogelijk op je rug komt te liggen, wat zorgt voor een betere balans en een minder grote belasting voor je rug.
We heten je van harte welkom in ons adviescentrum als je op zoek ben naar de ideale daypack of wandelrugzak voor jouw wandelavontuur en wensen je alvast veel wandelplezier!