wandelavontuur-medium

Dé wandelaar bestaat niet!

Misschien herinner je je nog de uitspraak uit 2007 die onze, toen nog, prinses Maxima deed: ‘Dé Nederlander bestaat niet’. Ze kreeg met die uitspraak flink wat commentaar over zich heen, maar ze had natuurlijk gewoon gelijk. Er is hoogstens theoretisch een gemiddelde Nederlander te construeren, maar iemand die perfect op dat plaatje past ga je niet vinden.

WandelsportWereld is in het voorjaar van 2023 opgericht voor de wandelaar. We hopen uit te groeien tot dé plek waar je als wandelaar terecht kunt met al je vragen over je wandeluitrusting. Aan het begin van dit avontuur stelden wij onszelf de vraag: 'Wie is dé wandelaar eigenlijk'? Nadenkend over die vraag moest ik denken aan die uitspraak van Maxima. Zoals iedere Nederlander verschillend is, is natuurlijk ook iedere wandelaar weer net een beetje anders en beleef jij jouw wandelavontuur op een unieke manier.

In dit blog-item lichten we een aantal populaire wandelactiviteiten uit. En geven we je gelijk wat ideeën over producten waar je aan zou kunnen denken om je wandeling net wat comfortabeler te maken.

Een blokje om

Volgens de Nationale Wandelmonitor is wandelen de populairste actieve vrijetijdsbesteding. Bijna iedereen maakt wel een een wandelingetje. Daar heb je natuurlijk weinig voor nodig. Je trekt je schoenen aan en gaat de deur uit. Heerlijk om even het hoofd leeg te maken, lekker uit te waaien en tegelijkertijd wat calorietjes te verbranden. Wist je dat je met een uurtje wandelen gemakkelijk tussen de 250 en 500 calorieën verbrandt (afhankelijk van je snelheid en je gewicht)? Wil je het precies uitrekenen dan zijn daar online genoeg calculatievoorbeelden voor te vinden. En wandelen is gemakkelijker een langere tijd vol te houden dan een activiteit als hardlopen, wat dit tot een van de beste sporten maakt om af te vallen. En als dat een doel voor je is, dan helpt het buiten met een gezonde activiteit bezig zijn je ook beter om van de snacks af te blijven dan thuis een avondje Netflixen op de bank.

Het goede nieuws is dat je behalve een beetje zin eigenlijk niets nodig hebt om te beginnen met wandelen. Ga je ’s avonds in het donker de deur uit let dan wel op de veiligheid. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent bij het oversteken en zeker wanneer je de weg deelt met fietsers, scooters of automobilisten. We kunnen je een lichtvest voor wandelaars of lichtgevende armband van Bee Safe van harte aanbevelen. Ben je iets langer van huis neem dan zeker op warme dagen ook wat te drinken mee. Een eenvoudige bidon draagt je bijvoorbeeld gemakkelijk mee in een heupband met flessenhouder.

De paden op, de lanen in

Houd jij van een mooie wandeling dan biedt Nederland daarvoor volop mogelijkheden. Er zijn diverse websites waarop de mooiste paden worden beschreven. Heerlijk door de prachtigste bossen, zandverstuivingen of heide. Langs oude stadsgezichten, of idyllische paden door de velden. Klompenpaden, NS-dagtochten, wandelknooppunten of gewoon lekker op eigen houtje. Het aanbod is fantastisch. Loop je graag alleen, met een vriend of vriendin, of juist met een hele club er is altijd wel een wandeling naar je smaak te vinden. En ons grotendeels vlakke landschap maakt dat het voor de meeste mensen goed te doen is. En wil je het graag nog wat sportiever maken, dan behoort wandelen met Nordic Walking stokken ook tot de mogelijkheden.

Wandel je regelmatig, dan ga je merken dat het handig is voorbereid op pad te gaan en dat je gebaad kunt zijn bij verschillende wandelproducten. Voor de meesten begint dat bij een goed paar schoenen. Een goede wandelschoen helpt je bij een goede loopbeweging en lichaamshouding, ondersteunt je voeten en enkels en helpt je langer pijnvrij te kunnen lopen. Daarnaast is een wandelrugzak, ook wel daypack genoemd, natuurijk erg handig om je benodigdheden voor onderweg mee te kunnen nemen. Wil je zo minimaal mogelijk bepakt op weg gaan, dan volstaat ook een heuptas. De meeste wandelaars zullen vervolgens tenminste iets te drinken meenemen in hun uitrusting. Denk aan een drinkfles of drinksysteem, of als je graag een warme (of juist koude) drank meeneemt een thermosfles. Vaak neem je ook iets mee om je kleding te kunnen aanpassen aan de weersomstandigheden, of zorg je ervoor dat je laagjes uit kunt doen als de warmte gedurende de dag toeneemt. Denk bijvoorbeeld ook aan een poncho als er kans is op regen. Een petje of wandelhoed is ideaal zowel bij regen als bij de zon. Een Buff is fijn bij zon of wind. In de zomermaanden is een goede zonnebrandcréme onmisbaar en denk ook aan anti-insectenspray en een tekenkaart.

Iedere wandelaar heeft zo zijn eigen voorkeuren over wat hij of zij graag meeneemt op een wandeling. Je komt daar waarschijnlijk gaandeweg wel achter. Mocht je nog advies kunnen gebruiken voor jouw wandeldoel, neem dan zeker even contact met ons op via het contactformulier.

De langeafstandswandelaar

Heb je het wandelvirus helemaal te pakken en houdt je wel van een uitdaging, dan kun je ook deelnemen aan langere tochten. Langeafstandswandelpaden als het Trekvogelpad, of het Pieterpad zijn doorgaans opgedeeld in kortere etappes die je met een beetje conditie prima verspreid over een langere periode kunt wandelen.

Wil je jezelf echt uitdagen dan kun je gaan voor een meerdaagse wandeltocht als de Nijmeegse Vierdaagse met een minimale afstand van 30, 40 of 50 kilometer afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Wil je het nog extremer, dan kun je ook voor een Kennedymars gaan waar je 80 kilometer wandelend dient te overbruggen binnen 20 uur.

Het verschilt natuurlijk per persoon, maar als je tochten van meer dan 20-30km gaat wandelen gaan de meesten dat wel voelen in de benen, maar soms ook in de rug, handen of andere plekken. Zeker als je dat meerdere dagen achter elkaar gaat doen is daar een goede voorbereiding voor nodig. Gelukkig zijn er programma’s als Via Vierdaagse om je hier goed op voor te bereiden.

Ga je vaker langere afstanden wandelen dan merk je vanzelf wat je nodig hebt. Je gaat bij het lopen van lange afstanden waarschijnlijk ongemakken ervaren op plekken die je van tevoren niet had kunnen bedenken. Zo kun je te maken krijgen met pijnlijke voeten en beenspieren, maar bijvoorbeeld ook met schuurplekken in de liezen, tepels, of plekken waar je kleding of uitrusting de huid raakt. Gelukkig zijn spieren goed te trainen en zijn er veel oplossingen voorhanden voor andere ongemakken.

Veel wandelaars ervaren bijvoorbeeld een enorme verbetering in loopgemak met een goede inlegzool in hun schoen. In ons adviescentrum in Scherpenzeel kunt u uw voeten laten opmeten om te zien welke inlegzool het beste past bij uw type voet zonder dat hier direct een maatwerk zool voor aangemeten hoeft te worden. Ook kunnen wij de producten van Wandelwol van harte aanbevelen.

Crèmes en gels helpen schuurplekken voorkomen of helpen bij het spierenherstel na een lange inspanning. Met hechtpleister plak je een stukje nagel af dat toch net even in je teen prikt of dek je een blaar af die onverhoopt is ontstaan. Een paar extra sokken helpt je je voeten droog te houden en zo de kans op blaren te verkleinen. Voor de nodige energie hebben wij heerlijke verantwoorde energierepen en isotone sportdrank in het assortiment. En ben je voor navigatie afhankelijk van je telefoon, of luister je graag naar muziek, denk dan ook aan een powerbank.

Zeker bij het wandelen van langere afstanden raden wij je aan je goed te laten adviseren over een passende wandelschoen. Kom ook je rugzak vooral even passen en laat je adviseren over de beste mogelijkheden.

De vakantiewandelaar

Trek je op vakantie graag de bergen in? Ben je dan vooral een mooi-weer wandelaar of moet je ook door bij slecht weer omdat je op tijd moet zijn bij de berghut die je gereserveerd hebt? Houd je van uitdagende paden waar je zelf moet navigeren, of volg je uitgestippelde routes om je doel te bereiken. Vergeet vooral niet om om je heen te kijken en te genieten van de prachtige vergezichten.

En dat gaat het makkelijkst als je goed voorbereid bent. In de bergen ben je vaak wat meer op jezelf aangewezen. Het kan zomaar een paar uur lopen zijn naar een plek waar je kunt schuilen of een lekkere hap en drankje kunt nuttigen. Dat betekent dat je vaak ook wat meer meeneemt. Wandel je met kleine kinderen, probeer je routes dan zo te kiezen dat je gemakkelijk terug kunt als het niet meer gaat. Voor de allerkleinsten kan een kinderdrager een uitkomst zijn.

Bij een wandeling in de bergen kies je sneller voor een rugzak met wat meer volume, zeker bij een huttentocht waar je toch net even wat meer voor nodig hebt dan een dagtocht. Kom je rugzak vooral even passen in ons adviescentrum en bedenk voor je een rugtas koopt al wat je er allemaal in kwijt wilt. Denk aan een extra jasje of trui voor als je hogerop komt, een zijvak met straps om je trekkingstokken aan vast te kunnen maken.

Omdat het weer in de bergen snel kan omslaan is een poncho een must. Rugzakken die voor trekking worden gebruikt zijn vaak uitgerust met een regenhoes, maar je kunt deze ook los kopen. Let hierop bij de aanschaf. Verder kunnen waterdichte zakken (drybags) helpen je spullen georganiseerd en droog te houden in je tas.

Je kunt natuurlijk best een wandelingetje in de bergen maken op je sneakers, maar ga je wat verder dan zul je merken dat je andere schoenen nodig hebt. Schoenen uit de B-categorie of B/A categorie hebben een steviger zool en verhoogd bovenstuk en beschermen je voeten en enkels veel beter tegen de rotsige ondergrond en andere oneffenheden. Daarnaast bieden ze je meer grip zodat je er ook veel veiliger op loopt.

Weet je nog niet precies wat je nodig hebt voor je wandeltrektocht, laat je dan vooral inspireren door de producten op onze website. Mocht je er niet helemaal uitkomen, dan helpen we je graag met een passend advies.

En nog veel meer

We hebben een paar populaire voorbeelden gegeven van mogelijke manieren om met wandelen bezig te zijn. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Misschien ga je graag het (natte) veld in om vogels te spotten, of ben je van plan de Santiago de Compostella te lopen. Misschien wandel je graag een rondje met de hond over het strand of pas je helemaal niet in een van de geschetste plaatjes. We zijn benieuwd naar jouw avonturen en hopen hier op de een of andere manier een klein beetje deel van uit te mogen gaan maken.

Hopelijk vind je onze webshop inspirerend en mogen wij samen met jouw het avontuur aangaan. Mocht je trouwens nog producten missen, dan horen wij het graag.

Veel wandelplezier!